Berednings- och utvecklingsgruppen (BUG) formeras av representanter från de lokala samverkansparterna i förbundet. Beredningsgruppen är ett forum på länsplanet för den strategiska utvecklingen av samverkan inom förbundets område. Den har ett ansvar för omvärldsbevakning och analys av nya förutsättningar och behov. Med sin sammansättning, kompetens och erfarenhet utgör den en viktig mötesplats för frågor som rör strategisk utveckling av samverkan. Berednings- och utvecklingsgruppen finns inte i förbundets linjeorganisation och har inget formellt ansvar i förhållande till styrelsen utan är ett stöd till förbundschef vid förankring i och kommunikation med respektive parter och förberedelser av förslag till styrelsen vad gäller ansökan om medel.
I Berednings- och utvecklingsgruppen finns både ett lokalt perspektiv och ett helhetsperspektiv. Medlemmarna representerar både sin egen organisation och hela Samordningsförbundet. Samtliga medlemmar i Berednings- och utvecklingsgruppen kan anmäla ärenden till beredningens möten.
Berednings- och utvecklingsgruppen lyfter fram förslag till lämpliga insatser, målgrupper för insatser. Gruppen är utvecklingsorienterad med fokus på utvecklingsområden inom arbetslivsinriktad rehabilitering och samverkan och kan initiera behovsanalyser. Gruppen är proaktiv i att bevaka parternas uppdrag och eventuella konsekvenser vid förändringar samt att bidra med kunskaper för att motverka parallella processer inom arbetsområdet.
Berednings- och utvecklingsgruppen har en kvalitetssäkrande roll i beredningen av ärenden till styrelsen. Den ser till att inkomna ansökningar fyller formella krav, prioriterar användningen av medel och avger yttrande till styrelsen.
Gruppen kan fungera som ett bollplank om någon part vill testa en idé och/eller påbörja en ansökan om medel – gärna i tidigt skede.
Berednings- och utvecklingsgruppen delges styrelseprotokoll, slutrapporter från projekt och insatser, utvärderingar och annan information av betydelse.
Berednings- och utvecklingsgruppen kan utgöra en samarbetsyta för externa aktörer, exempelvis ESF-rådet, Högskolan i Halmstad mm. Vid behov kan det inom gruppen skapas arbetsgrupper kring specifika frågor/områden.